Home \ informatie \ buitenlandse ziektes

Buitenlandse ziektes

Een overzicht van de meest voorkomende buitenlandse ziektes, wat het is, kenmerken, symptomen en de behandeling ervan.

We bespreken de volgende ziektes:

LeishmaniaEhrlichiaGiardia

Leishmania

Wat is het en waar komt het voor?

Leishmania is een ziekte die wordt veroorzaakt door Leishmaniaparasieten. Canine leishmaniose (Leishmania) is een parasiet die leeft op zandvliegjes. De parasiet wordt overgedragen wanneer het zandvliegje de hond prikt.

Zandvliegjes komen voor in de meeste mediterrane landen, waar deze ziekte dan ook vrij algemeen voorkomt. Het zandvliegenseizoen begint in mei en eindigt in oktober en speelt zich af in: Portugal, Spanje, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. Maar ook in Frankrijk komt de zandvlieg al voor en is er dus een risico op besmetting wanneer men de hond daar mee naar toe neemt op vakantie. In Nederland komt de zandvlieg nog niet voor maar de verwachting is dat deze -gezien de klimaatsverandering- uiteindelijk ook hier zijn intrede zal doen.

Diagnose

Als de hond 6 maanden of ouder is kan het bloed getest worden om actieve (dus “wakkere”) leishmania te kunnen ontdekken. Deze test toont het aantal antilichamen tegen de ziekte in het bloed aan. Dit wordt dan uitgedrukt in een bepaalde titer (= hoeveelheid aangetroffen antilichamen). Test je hond positief , dan is het belangrijk een aanvullend bloedonderzoek te doen.

Leishmania is aan de hand van de symptomen een moeilijk te herkennen ziekte, het verraderlijke aan leishmania is dat het wel zeven jaar kan duren voor de hond ziek wordt.
Om deze reden raden we iedereen aan om alert te zijn op kenmerken van leishmania.

Kenmerken Leishmania
Het ziektebeeld en verloop verschilt van hond tot hond. De ziekte wordt meestal pas opgemerkt drie maanden nadat de hond is geprikt, al kan het ook jaren duren voordat de klachten komen. Wanneer leishmania bij uw hond vroeg is ontdekt, is het goed te behandelen. Bij ernstige/langdurige besmettingen is volledig herstel niet zeker.

Symptomen Leishmania

Heeft je hond wondjes die maar niet helen, of heeft je hond haaruitval rond de ogen, oren en snuit, lange nagels, gewichtsverlies terwijl uw hond goed blijft eten. Of zie je dat je hond koorts krijgt, lusteloos wordt, moet braken, diarree krijgt of ontstaan er neusbloedingen of andere onverklaarbare symptomen? Dan is het verstandig om contact op te zoeken met een dierenarts.

Behandeling

Test je hond positief en blijkt uit de aanvullende bloedonderzoeken dat de leishmania niet actief is op dat moment, dan start je een behandeling met allopurinol. Dit zijn pilletjes die je dagelijks geeft. Elk half jaar doe je een bloedtest om te zien hoe de parasiet zich gedraagt in het lichaam van je hond. Is de leishmania rustig dan kan je na 3 goede resultaten stoppen met de allopurinol. Wel blijf je elk half jaar de bloedtesten doen, want als de leishmania actief wordt dan moet er weer behandeld worden, je hond kan namelijk niet genezen van leishmania, het blijft altijd in het bloed aanwezig.
Is de leishmania wel actief aan het werk, dan is behandeling met allopurinol onvoldoende. Je gaat dan intensiveren met een sterkere behandeling, Glucantime injecties of Milteforan siroop. Beide zijn effectieve behandelingen, welke van de twee je dierenarts kiest hangt af van de werking van de nieren van je hond.

Stichting Straathonden van Lesbos test elke hond van 6 maanden of ouder, de resultaten worden vermeld in het paspoort. Is de hond positief getest dan zoeken we een oplossing voor de hond op het eiland, omdat stress een trigger kan zijn voor het uitbreken van de ziekte. Dat willen we de honden niet aandoen. Jonger dan 6 maanden heeft testen geen zin, omdat de hond dan nog de antistoffen van de moeder heeft. Als je hond negatief test, dan is het geen garantie dat er zich nooit leishmania kan ontwikkelen. Na geïnfecteerd te zijn kan het tot 7 jaar duren voor het tot uiting komt; bij sommige honden zelfs nooit.

Ehrlichia

Wat is het en waar komt het voor

Ehrlichia is een ziekte die  wordt veroorzaakt door een ricketsia (Ehrlichia) in de witte bloedcellen. Dit organisme (iets tussen een virus en bacterie in) wordt overgebracht door dezelfde teken als Babesia canis. Ricketsia leven in de cel van de gastheer.

Deze teken komen van oorsprong niet in Nederland voor. Landen waar melding is gemaakt van infecties zijn Frankrijk, Italië en Spanje (hond en kat), Portugal (hond), Griekenland (hond) en Bulgarije (alleen nog maar in de teken). Op de Antillen wordt de ziekte Karpattenziekte (=tekenziekte) genoemd.

Diagnose

De diagnose Ehrlichia wordt gesteld met bloedonderzoek.

Eén tot vier weken na blootstelling worden honden seropositief: het lichaam heeft antistoffen aangemaakt tegen de parasiet. De hond blijft daarna seropositief. Als er antistoffen in het bloed worden gevonden, bewijst dit, dat de hond ooit Ehrlichia heeft gehad.

Stichting Straathonden van Lesbos laat de honden testen op Ehrlichia. Mocht de testuitslag positief zijn, starten we direct een behandeling met Doxycycline.

Kenmerken Ehrlichia

Honden kunnen vrij snel na infectie ziek worden, maar ook pas jaren later.

Symptomen

De eerste symptomen volgen 5 tot 20 dagen na de besmetting: koorts, rillingen, gebrek aan eetlust, neerslachtigheid en bloedarmoede.

Behandeling
Ehrlichia wordt meestal behandeld met Doxycycline. De gemiddelde behandeling duurt 4 weken

Giardia

Wat is het en waar komt het voor

Giardia is een ééncellige parasiet die kan voorkomen in de darm van de mens en een groot aantal dieren. Wanneer een hond besmet is met Giardia, worden er oöcysten (eitjes) uitgescheiden in de ontlasting. Komt een andere hond in contact met deze oöcysten en vindt opname via de mond plaats dan kan deze hond ook geïnfecteerd raken met Giardia. De oöcysten komen via de mond terecht in de darm. Ze ontwikkelen zich tot trofozoieten. Deze trofozoieten zijn in het bezit van een soort zuignap waarmee ze zich vasthechten aan de darm. De trofozoieten scheiden weer nieuwe oöcysten uit die via de ontlasting overal in de omgeving terechtkomen.

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Het is niet specifiek een Mediterrane ziekte, het komt ook in Nederland voor, veelal op plekken waar veel honden samenkomen.

Diagnose

Wanneer een hond regelmatig diarree heeft, wordt geadviseerd ontlasting in te leveren bij de dierenarts. Bij voorkeur ontlasting van 3 achtereenvolgende dagen. Dit omdat de oöcysten niet continu worden uitgescheiden. Wanneer de ontlasting van slechts 1 dag wordt onderzocht, is de kans groot dat de infectie gemist wordt. Door een monster van 3 dagen te onderzoeken, is de kans op een positieve uitslag het grootst.

Symptomen

Veel honden zijn geïnfecteerd met Giardia maar vertonen geen klachten (de dragers). Deze dragers scheiden wel oöcysten uit, waardoor ze wel een bron van besmetting voor andere honden kunnen zijn. Bij sommige honden veroorzaakt het een hardnekkige, terugkerende diarree.
Diarree soms met tussenpozen. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.

Behandeling

Een behandeling met een kuur fenbendazol (Panacur) is effectief. Als je andere dieren hebt, is het raadzaam deze ook te behandelen.

Tips

Voordat jullie nieuwe huisgenoot bij jullie komt zijn jullie al een tijdje met de voorbereiding bezig en dat is helemaal goed natuurlijk. Alleen voor de hond is alles nieuw. Eerst wordt de hond weggehaald uit een voor hem of haar vertrouwelijke plek, hoe naar soms de situatie ook is. Dan volgt er een reis en dan een aankomst in een totaal nieuwe, vreemde omgeving. Natuurlijk nemen we dit allemaal door tijdens een huisbezoek, maar voor de eerste tijd een aantal tips op een rijtje.

Tips voor de eerste tijd

  • Rij bij het ophalen van de hond direct door naar huis. Maak geen tussenstop voor een plas, maar ga zo spoedig mogelijk naar huis. Eenmaal thuis, laat de hond bij voorkeur uit in de tuin aan de riem. Ga geen lange wandelingen maken. Je hond moet eerst bijkomen van alles.
  • De hond heeft een lange reis achter de rug. Sommige zijn echt zo moe dat ze het liefst willen slapen om bij te komen. Geef de hond deze rust. Laat iedereen die jullie nieuwe viervoeter wil bewonderen nog even wachten, dat komt later wel. Eerst even alles verwerken.
  • Loop in het begin een klein zelfde rondje om het huis zodat ze herkennen waar ze wonen en op die manier sneller gewend raken. Desnoods eerst alleen in de tuin, dit om ook het ontsnappen te voorkomen, alles is nieuw voor ze.
  • Plassen en poepen ze niet direct, dat komt vaker voor. Alles is zo nieuw, geef het tijd. Door in begin hetzelfde kleine rondje te lopen, raken ze niet alleen vertrouwd met de omgeving, maar zal de hond zich ook meer ontspannen en eerder plassen en poepen.
  • Gebruik echt het veiligheidstuigje die we meegeven bij de overdracht, in ieder geval de eerste twee/ drie maanden. Als ze schrikken schieten ze zo uit een normaal halsbandje. Gebruik GEEN uitrek (uitrolriem), als ze losschieten gaan ze rennen en blijven ze rennen omdat de rolriem achter ze aan blijft “kletteren”.
  • Als ze niet willen eten, leg gerust wat voer op de grond.
  • Hou alle deuren dicht, ze weten elke opening in een split second te vinden.
  • Loop nog even goed de tuin na op gaten in de heg.
  • Staat er een tafel o.i.d. dicht bij de tuinafscheiding? Schuif deze dan weg, ze zijn soms de beste klimmers. Laat ze de eerste tijd ook liever met een lange lijn in de tuin.
  • Koop een naamplaatje voor naam, telefoonnummer en adres.
  • Ook raden wij aan een GPS tracker te aan te schaffen.
  • Vergeet niet de chip aan te melden bij NDG/ Backhomeclub/ andere databank, het liefst op de dag van aankomst. Het duurt even voordat de gegevens verwerkt zijn.
  • De hondjes zijn niet gewend alleen te zijn, het kan zijn dat ze gaan piepen. Veelal nemen de adoptanten de hond mee naar boven om dan langzaamaan de mand steeds iets verder weg te zetten. Of slapen bij de hond beneden op de bank. Het is voor elke hond weer anders en het is een beetje op het moment zelf bekijken wat handig is. Je laat de hond wennen, maar blijf niet de hele dag met hem of haar bezig. Probeer ook het weggaan op te bouwen zodat de hond gewend raakt dat iemand weg gaat maar ook weer terugkomt.
  • Wil je met je hond op training, dan is dat natuurlijk altijd leuk om te doen. Maar wacht hier even mee totdat de hond, maar ook jullie de rust hebben gevonden. Niets overhaast doen.
  • Heb je een hondje geadopteerd en je vindt het leuk om dit te volgen, stuur dan een lidmaatschap voor onze FB pagina “Gouden mandjes van SvL”.
© 2025 Straathonden van Lesbos