Buitenlandse ziektes
Een overzicht van de meest voorkomende buitenlandse ziektes, wat het is, kenmerken, symptomen en de behandeling ervan.
Een overzicht van de meest voorkomende buitenlandse ziektes, wat het is, kenmerken, symptomen en de behandeling ervan.
Wat is het en waar komt het voor
Ehrlichia is een ziekte die wordt veroorzaakt door een ricketsia (Ehrlichia) in de witte bloedcellen. Dit organisme (iets tussen een virus en bacterie in) wordt overgebracht door dezelfde teken als Babesia canis. Ricketsia leven in de cel van de gastheer.
Deze teken komen van oorsprong niet in Nederland voor. Landen waar melding is gemaakt van infecties zijn Frankrijk, Italië en Spanje (hond en kat), Portugal (hond), Griekenland (hond) en Bulgarije (alleen nog maar in de teken). Op de Antillen wordt de ziekte Karpattenziekte (=tekenziekte) genoemd.
Diagnose
De diagnose Ehrlichia wordt gesteld met bloedonderzoek.
Eén tot vier weken na blootstelling worden honden seropositief: het lichaam heeft antistoffen aangemaakt tegen de parasiet. De hond blijft daarna seropositief. Als er antistoffen in het bloed worden gevonden, bewijst dit, dat de hond ooit Ehrlichia heeft gehad.
Stichting Straathonden van Lesbos laat de honden testen op Ehrlichia. Mocht de testuitslag positief zijn, starten we direct een behandeling met Doxycycline.
Kenmerken Ehrlichia
Honden kunnen vrij snel na infectie ziek worden, maar ook pas jaren later.
Symptomen
De eerste symptomen volgen 5 tot 20 dagen na de besmetting: koorts, rillingen, gebrek aan eetlust, neerslachtigheid en bloedarmoede.
Behandeling
Ehrlichia wordt meestal behandeld met Doxycycline. De gemiddelde behandeling duurt 4 weken
Wat is het en waar komt het voor
Giardia is een ééncellige parasiet die kan voorkomen in de darm van de mens en een groot aantal dieren. Wanneer een hond besmet is met Giardia, worden er oöcysten (eitjes) uitgescheiden in de ontlasting. Komt een andere hond in contact met deze oöcysten en vindt opname via de mond plaats dan kan deze hond ook geïnfecteerd raken met Giardia. De oöcysten komen via de mond terecht in de darm. Ze ontwikkelen zich tot trofozoieten. Deze trofozoieten zijn in het bezit van een soort zuignap waarmee ze zich vasthechten aan de darm. De trofozoieten scheiden weer nieuwe oöcysten uit die via de ontlasting overal in de omgeving terechtkomen.
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Het is niet specifiek een Mediterrane ziekte, het komt ook in Nederland voor, veelal op plekken waar veel honden samenkomen.
Diagnose
Wanneer een hond regelmatig diarree heeft, wordt geadviseerd ontlasting in te leveren bij de dierenarts. Bij voorkeur ontlasting van 3 achtereenvolgende dagen. Dit omdat de oöcysten niet continu worden uitgescheiden. Wanneer de ontlasting van slechts 1 dag wordt onderzocht, is de kans groot dat de infectie gemist wordt. Door een monster van 3 dagen te onderzoeken, is de kans op een positieve uitslag het grootst.
Symptomen
Veel honden zijn geïnfecteerd met Giardia maar vertonen geen klachten (de dragers). Deze dragers scheiden wel oöcysten uit, waardoor ze wel een bron van besmetting voor andere honden kunnen zijn. Bij sommige honden veroorzaakt het een hardnekkige, terugkerende diarree.
Diarree soms met tussenpozen. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Behandeling
Een behandeling met een kuur fenbendazol (Panacur) is effectief. Als je andere dieren hebt, is het raadzaam deze ook te behandelen.
Voordat jullie nieuwe huisgenoot bij jullie komt zijn jullie al een tijdje met de voorbereiding bezig en dat is helemaal goed natuurlijk. Alleen voor de hond is alles nieuw. Eerst wordt de hond weggehaald uit een voor hem of haar vertrouwelijke plek, hoe naar soms de situatie ook is. Dan volgt er een reis en dan een aankomst in een totaal nieuwe, vreemde omgeving. Natuurlijk nemen we dit allemaal door tijdens een huisbezoek, maar voor de eerste tijd een aantal tips op een rijtje.